fredag 8. april 2011

Helsemagasinet VOF vitenskap & fornuft

I går dumpet det et blad i postkassa mi - helsemagasinet VOF .
Jeg fant en reklame annonse, og sendte inn. Om VOF står det:

VOF har som hensikt å formidle vitenskap og fakta innen helse, ernæring, psykologi, trening, læring, utvikling, politikk og miljø. Vi har et evolusjonært perspektiv og er opptatt av å finne ut hva som skal til for at vi skal leve optimalt og med best mulig helse!

Og jeg elsker jo slike blader! Satte meg godt til rette i sofan for å lese igjennom bladet, og ble positivt overrasket! Når det gjelder kostholdsreferansene deres er dette LCHF = lavkarbo høyfett  og flere i redaksjonen er også med i Mat & Helse bladet.

Noe av innholdet i VOF 2011/3 er :
* Vi er ikke tilpasset moderne livsstil
* Målbare effekter i homøopatiske fortynninger
* Kvantemedisin
* Oppskrifter
* Vaktbikkja - denne gang om Nøkkelhullmerking bare er tull?
* Forskningsnytt
* Ernærings skolen
* Gjestespaltist
* Allmennlege praksis spalte
* Leserenes spørsmål

Et rikt og variert innhold. MEN, det var spesielt 2 artikler som fanget min interesse, nemlig:
FEIL LIVSSTIL, MER SMERTE og NATURLIGE MIDLER MOT SMERTE  


Idag kommer et lite utdrag av Feil livsstil, mer smerte : 


Den viktigste årsaken til smerter skyldes dagens livsstil, som vi genetisk ikke er godt tilpasset.Smerte er i utgangspunktet et varsel om at noe er galt. Utfordringen blir å finne ut hva dette kan være slik at årsaken(e) kan fjernes. Mennesket er fra naturens side under normale tilstander ment å være smertefrie, men uten et nervesystem som advarer oss mot farer ville vår art ikke kunne overleve.
VOF mener det er 4 naturlige livsstilsfaktorer som kan bidra til å holde oss relativt smertefrie:

Kosthold - graden av fysisk aktivitet, - jordkontakt og eksponering for sollys. 


Smerter kan være en konsekvens av at man over lange tidsrom har spist et høyglykemisk kosthold med mye karbohydrater. Overgang til et lavkarbokosthold har vist seg å kunne motvirke smerter ved at det motvirker et kronisk forhøyet blodsukker-og insulinnivå, to faktorer som senker kroppens smerteterskel.

Norske forskere har påpekt at de samme kostholdsrådene som kan gis for å sende blodsukkeret hos diabetikere, også kan være bra for smertepasienter. Mindre sukker = mindre smerte

Kroniske smerter skyldes ofte betennelser, som igjen kan komme av et kosthold med ubalanse mellom omega-3 og 6 fettsyrer.

Omega-3 fettsyrer motvirker betennelse (anti inflammatorisk) og demper smerte


Omgea-6 fettsyrer gir innflammasjon, og øker smerte

Kroniske smerter kan være et signal om at kroppen faktisk gjør jobben sin. Smerte grunnet økt betennelse kan altså være deler av kroppens forsvar mot mikroorganismer.



I fortiden var menneskene fysisk aktive nesten hver dag. Vårt samfunn er preget an inaktivitet, som regnes til å bidra til generelt dårligere helse og funskjonsdyktighet i hverdagen.

Fortidsmenneskene hadde direkte kontakt med underlaget når de sov og hvilte, og gikk barbein inntil de begynte å bruke sko av materialer som leder godt, som skinn.
Idag har de fleste sko syntetiske gummisåler som isoleres oss fra jordenergien. Det er mulig å motvirke manglende jordkontakt ved jording, dvs. å koble seg til jordas evige overflateeneriger.


Man kan gå barføtt ute, og sitte, arbeide eller sove inne i hus mens man er koblet til en leder som tilfører jordas naturlig helbredende elektroder. Ved rtdå tilføre elektroner gjennom jordkontakt påvirkes vi positivt på en rekke måte.

Sola gir livgivende stråler i månedene april - august. Vi som lever i nordlige strøk, får ikke nok vitamin D via sollys sept-april. Da må vi øke inntaket av dette vitaminet ved hjelp av kost tilskudd. (spesielt viktigt for oss med SLE/lupus som IKKE skal ha sol?)

Flere nyere studier viser at mange på vitamin D kan være årsak til kroniske smerter. Smerte eksperten Steward Leavitt, PhD, har foretatt en grundig gjennomgang av forskningen og har funnet at mangel på vitamin D kan kobles til smerter i knokler og ledd, muskelverk, fibromyalgi, revmatiske lidelser og slitasjegikt. Flertallet som lider av kroniske smerter, har for lavt nivå av vitamin D.

Sola er hovedkilden til kroppens produksjon av vitamin D, men finnes også i tran, feit fisk som makrell og laks og i smør og margarin tilsatt vitamin D. Steward Leavitt anbefaler et daglig tilskudd ppå 50 µg Vitamin D, i tillegg til en daglig multivitaminpille som inneholder kalsium og 10-12µg. Med et slikt tilskudd kan det ta opptil 9mnd før man merker maksimal effekt. Leavitt gjør for øvrig oppmerksom på at en rekke medikamenter kan påvirke nivået av vitamin D.


Jeg syns dette er kjempespennende, og i VOF finner du mer utfyllende artikler om dette, jeg har bare skrevet ned et sammendrag.

Jeg merker jo godt på kroppen min at med dårlig kosthold blir jeg slappere, mer verking. Magen har det desidert best uten melk, gjærbakst, hvete, kjøtt og fett.

Har DU synspunkter på dette? Hva fungerer best for deg? Har du lagt merke til om  du får mer smerter når du spiser mye sukker, gjær og mel?   

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei du :) Ser det er en stund siden du har lagt ut denne posten, men jeg vil spørre litt likevel.

Du skriver at du kjenner deg bedre uten melk, gjærbakst, hvete, hvete, kjøtt og fett. Holder du deg helt fri fra dette, eller tåler du det i begrensede mengder?

Hvordan merker du at du ikke tåler det?

Hilsen zeppelin

Unknown sa...

Hei Zeppelin(og takk for mail).

Jeg er IKKE flink å holde meg til kosten jeg tåler, dessverre, når jeg vet jeg blir friskere burde jeg gjort det, men det er litt vanskelig å gjennomføre syns jeg...

Melk drikker jeg ikke, tar som regel 1/2 glass activia/cultura hver dag, har gått over til glutenfritt brød. Lagde krydderkake med speltmel og kokosmel idag, og magen ble stinn , oppblåst! Kjøtt spiser jeg ikke, kun kylling/kalkun og kyllingkjøttdeig(tåler coop sin vanlige kjøttdeig)

Jeg får vondt i magen, magesmerter og diare momentant....

over til spørsmålet på mailen, jeg er vel medlem i lupusgruppa i Rogaland, men har aldri vært med på noen møter el. noe.

Tusen takk for koselige ord på mail