onsdag 2. mai 2012

Ny Test kunne gi SLE-pasienter en mer utholdelig liv

Artikkel hentet fra Sciene Daily utgitt 09.05.2011 


- Fem millioner mennesker verden over lider av den kroniske revmatiske sykdommen SLE, systemisk lupus erythematosus. Sammen med revmatologenes, forskere ved Lund Universitet i Sverige er på vei til å utvikle en ny test som kunne løse en rekke spørsmålstegn rundt sykdommen og på sikt forbedre livene til SLE-pasienter.



Deres forskning er publisert i neste utgave av tidsskriftet Molecular og Cellular Proteomikk.
"I dag kan det ta opptil et år før en pasient er diagnostisert med SLE. Dette er fordi symptomene er diffuse og blir ofte forvekslet med andre sykdommer. Men med denne blod-baserte test, er det mulig å avgjøre raskt om noen har sykdommen eller ikke, "sier Christer Wingren, førsteamanuensis i Immunotechnology ved CREATE Helse, Lund University.
Testen kan også bestemme hvor langt sykdommen har kommet. Det er tre forskjellige varianter av SLE, og alle krever ulik behandling. Med dagens metoder, er det ofte vanskelig å finne ut hvilken variant en pasient har, som gjør det vanskelig for leger å foreskrive den rette medisinen. En tredje fordel med den nye teknikken er at den også gjør det mulig å forutsi når sykdommen blir aktiv.
"Karakteristisk for SLE er at sykdommen går i bølger, eller nødbluss. Uten forvarsel, sykdommen kan blusse opp og sette pasienten ut av spill i lang tid. Med vår test, håper vi å kunne forutsi når en episode er ferd med å skje og på denne måten forhindre det ved hjelp av riktig medisinering, "forklarer Christer Wingren.
Christer Wingren, førsteamanuensis i Immunotechnology,
Lund Universitet, Sverige.
 
Hvis alt går bra, kan sykehusene begynne å bruke teknikken i to til tre år.
Testen i seg selv består av en liten chip, mindre enn en liten fingernegl, som forskerne lage et rutenett mønster, kjent som en matrise, med spesielt utvalgte antistoffer. Antistoffene fungerer som "capture molekyler '; ved å plassere en dråpe blod på chip, antistoffer binde proteiner, eller biomarkører, i kroppen. På denne måten blir et unikt "fingeravtrykk" produsert for hver enkelt pasient, noe som gjenspeiler sykdom.
"I vår artikkel viser vi hvilke mønster av biomarkører (den" fingeravtrykk ") for å se etter. Fra et teknisk synspunkt, vi får et stort antall data signaler som sier om markøren er til stede og i hvilken mengde. Disse målingene blir deretter inngått en datamaskin, som kan presentere dem for legene på en måte som er lett å forstå. Det er denne fingeravtrykk som legene kan bruke i fremtiden i klinisk praksis, "forklarer Christer Wingren, som har tilbrakt mesteparten av fortiden tiår å utvikle teknikken, og de siste to årene tilpasse det for SLE spesielt.
Ifølge Christer Wingren, har en rekke forskere rundt om i verden forsøkt å utvikle noe lignende, men uten hell. Lund Forskernes suksess i oppgaven er delvis på grunn av dem har funnet en måte å gjøre antistoffer stabil og dermed mer funksjonell.Metoden har også blitt svært følsomme.
For at forskningen til fordel pasienter, har en rekke sentrale biomarkør underskrifter som danner grunnlaget for testen, er patentert. Funnene har også blitt overført til et nystartet selskap, Immunovia, som ble grunnlagt av Christer Wingren og tre av hans kolleger ved Institutt for Immunotechnology.
Forskningen har sin opprinnelse i kreftforskningen som Christer Wingren og en rekke andre forskere ved translasjonsforskning Cancer Center CREATE Helsearbeiderfag på. Sammen med Carl Borrebaeck bruker Dr Wingren en tilsvarende teknologisk plattform som kan oppdage og diagnostisere ulike typer kreft.De har veldig lovende data for å forutsi brystkreft tilbakefall og diagnostisering kreft i bukspyttkjertelen.

Ingen kommentarer: