tirsdag 24. mai 2011

Et unyttig organ?

Jeg elsker lege,helse og slankeprogram på tv, sitter klistra!! Igår kveld ble jeg sittende å se på Dr. Oz. Han er innom alt og ingenting, og i går forklarte han om et (som før itiden ble ansett som et unyttig) organ.
Spesielt ved ulykker (samt kyssesyken) står dette organet i fare for å sprekke, og da står det om liv. Vet du hvilket organ jeg snakker om?



Her er organet tatt ut. Ser  ikke spesielt lekkert ut, men er en viktig del av immunsystemet vårt! Selv er mitt slikt organ forstørret, og dette skulle sjekkest en gang i blant, men tror ennå ikke noen har sjekka det siden 2003.

Faktisk har dette organet en kjempeviktig jobb!
En av dets viktigste hovedoppgaver er å rense blodet for fremmede substanser, organiserm, partikler og skadede/gamle røde blodceller. Disse funksjonene blir utført av hvite blodceller som er istand til å ta opp og tillintetgjøre inntrengerene nevnt ovenfor. I tiden før man blir født, produserer dette organet røde blodceller, men etter fødselen blir denne funksjonen overtatt av benmargen. I noen tilfeller overtar organet oppgaven den hadde før fødselen.

 Organet består av mye lymfevev som kan ligne på vevet i lymfeknuter. Det er viktig for immunsystemet ved produksjon av antistoffer og ved produksjon av enkelte hvite blodceller.


 Det er med på å bla. å bekjempe infeksjoner,kontrollere mengden blod i kroppen og å holde kroppsvæskene i balanse.Organet kan bli forstørret når det fanger opp og oppbevarer en stor mengde blodlegemer og blodplater. (er det her mine manglende blodplater oppholder seg tro?;)) Jo større den blir, jo mer fanger den opp... Merkeligt..

Vi snakker selvsagt om MILTEN, men det visste du kanskje allerede?? Det jeg ble så fasinert av, er at lavt antall blodplater KAN skyldes selve SLEèn ELLER forstørret milt!! Og jeg har begge deler. Ser for meg at milten grabber til seg blodplatene mine og jafser de i seg, jo større den blir, jo mer sulten blir den!! Men, det blir vel for lettvint løsning tenker jeg ;) Skal hvertfall høre med fastlegen min neste gang. !!

Jeg var jo på kontroll 13 mai, og tok nye blodprøver. De viser at blodplatene har gått OPP, fra 65 til 86 -HURRA! Vi vet ennå ikke om kroppen leger antall blodplater selv,eller om det er kortisonet som gjør det. MEN, leser på Nhi.no at ved lavt antall blodplater gis Prednisolon(kortison). OG, jeg har i vår vært veldig dårlig, og har da ØKT kortisondosen fra 7,5mg til 15 mg!! Og blodplatene har jo steget! Så det tyder vel egentlig på at det er SLEèn som ødelegger blodplatene mine - immunforsvaret går til angrep på dem og ødelegger dem.

Fant et kjempeinterressant innlegg hos lifemojo, der det faktisk står oppført matvarer som kan hjelpe!! Innlegget leser du under :


"Hva er Blodplater?

Blodplater eller trombocytter er plate formet fargeløs blodceller som dannes i beinmargen. De spiller en svært viktig rolle i clotting av blod. Når en skade er påført av kroppen, er at blodplatene stormet til området sammen med visse vitaminer, proteiner og mineraler for å skape en blodpropp for å hindre ytterligere tap av blod.

Hva bør Normal blodplater?

Den normale blodplatetall av menneskekroppen, eller PLT, varierer fra hundre og femti tusen til ca 450 000 per mikro liter blod. En normal blodplate celle kan være aktive i opptil ti dager etter som cellen dør og fjernes naturlig fra kroppen. Dersom blodplatetallet faller under det normale nivået deretter en sykdom som kalles trombocytopeni oppstår. Blodet stopper clotting og individuelle erfaringene store blod tap selv på grunn av mindre skader. Det kan også føre til anemi.

Årsaker til lavt antall blodplater

Blodplater synker vanligvis bare når blodplatene er enten over utnyttes eller ødelagt på grunn av sykdom eller fysiske tilstand. Noen av årsakene til lavt antall blodplater er:
  1. Bone Marrow Problemer som anemi og leukemi: Effekten av anemi er spesielt opptatt av kvinner, spesielt i deres menstrual perioden hvor deres trombocytter er svært lav. Anemi krever spesiell oppmerksomhet når det begynner å rane kroppen for jern.
  2. Medikamenter: Visse medisiner som ofte brukes i kjemoterapi er også kjent for å redusere antall blodplater. Aspirin og Ibuprofen er også kjent for å bidra til reduksjon av blodplater.
  3. Trombotisk trombocytopenisk purpura (TTP): Det er en sjelden lidelse av blodet koagulasjonssystemet forårsake omfattende mikroskopisk tromboser (blodpropp) å danne i små blodårer i hele kroppen.
  4. Graviditet: Under graviditet, produserer kroppen mer plasma i blodet. Imidlertid forblir platetall samme mens blodplatene får utvannet, og dermed resulterer i lavt antall blodplater under svangerskapet. Dette kalles Svangerskapsdiabetes trombocytopeni (GT).
  5. Autoimmune sykdommer: Noen av auto immune sykdommer som systemisk lupus erythematosus (SLE), idiopatisk trombocytopenisk purpura (ITP) og revmatoid artritt kan også føre til lavt antall blodplater når kroppens immunsystem feil blodplater som utenlandske inntrengere og ødelegger dem.
  6. Hemolytisk uremisk syndrom: Det er en sykdom forårsaket av E. coli bakterier som kan drepe av blodplater, svekke evner nyrene skal fungere, og også ødelegge røde blodceller.
  7. Blodforgiftning: Forgiftning fra infeksjon forårsaker bakterier (bakteriemi) kan fort drepe av blodplater og kan også forårsake problemer produsere nye blodplater til erstatning for de som har blitt ødelagt.
  8. Dengue: Det er en mygg bæres sykdom som kan også påvirke blodplater i blodet.

Foods som hjelper til å bygge Blodplater

Mest næringsrike matvarer som hjelper forbedre immunforsvaret og redusere betennelser kan bidra til å bygge blodplater. Nedenfor er en liste over noen super mat som vil bidra til å øke antall blodplater:
  • Fullkorn Foods: Brun ris, hel hvete og deres produkter, og andre hele korn inneholder næringsstoffer som hjelper til å bygge blodplater i blodet.
  • Antioksidant Inneholder Foods: Matvarer som blåbær, appelsiner, lime, granateple, gulrot, tomat og brokkoli hjelper i å gjenopprette blodplater nivå som de nøytraliserer frie radikaler.
  • Omega-3 fettsyrer Foods: Omega-3 fettsyrer øke immunforsvaret, styrker det og hjelp til å bygge opp blodplater nivåer. Noen av de gode kildene er raps, oliven og linfrø olje og fisk.
  • Green bladgrønnsaker: Bladsalat som grønnkål og sjø ugress inneholder store mengder kalsium og vitamin K som hjelper i blodet levrer seg. Drumstick blader, Amaranth, og tørket bukkehornkløver blader (Methi) kan også bidra til bedre platetall. I tilfeller av infeksjoner som denguefeber, papaya blad ekstrakt eller suspensjon av pulverisert blader i palmeolje har vist seg å være nyttig i å forbedre blodplater nivåer.
  • Økologisk mat: Økologisk mat inneholder ikke plantevernmidler og plantevernmidler som kan forverre autoimmune sykdommer og lavere platetall. De inneholder ikke tilsetningsstoffer og konserveringsmidler som kan øke giftige frie radikaler i kroppen forårsaker inflammatoriske sykdommer.
I tillegg til å konsumere matvarer som bidrar til å bygge blodplater, er det viktig at du tygger maten godt for å fremme riktig fordøyelse. Drikk varmt, filtrert vann med jevne mellomrom utover dagen for å skylle ut giftstoffer fra kroppen.

Matvarer som skal unngås

  • Unngå alkoholholdige drikker som kan det skade leveren og hemme produksjonen av blodplater.
  • Unngå fet mat og trans fett som kaker, kjeks og dips som de er altfor sure og ødelegge syre-alkali balansen i kroppen.
  • Unngå eller redusere raffinert sukker, fruktose, sirup og saft som de fremmer sure sykdommer.
  • Unngå eller redusere forbruket av meieriprodukter som melk, yoghurt, ost og iskrem. Disse matvarene kan bidra til slim dannelse, som i sin tur kan forverre autoimmune sykdommer. Eliminere disse matvarer spesielt hvis du er meieri-allergisk eller hvis du er laktose sensitive.
  • Unngå å spise kjøtt som de er høy i mettet fett og kan inneholde rester av antibiotika og hormoner.
  • Ikke spis mat som gjør at du føler deg uvel."(prøver så godt jeg kan å unngå dette,blir helst uvel i magen jeg da...) 


Read more: http://www.lifemojo.com/lifestyle/diet-%C3%A5-balanse-blodplater-niv%C3%A5et-i-kroppen-din-113960136/no#ixzz1NG3vYZSi


Ingen kommentarer: